Fler åtgärder för russen i Lojsta

En ny utfordringsplats ska skapas för russen på Lojsta hed och hästarna ska få daglig tillsyn. Det är några av åtgärderna för att förmå Djurskyddsmyndigheten att bevilja undantag från kravet på ligghall för russen.

Djurskyddsmyndigheten har krävt en detaljerad skötselplan för att gå med på dispens från kravet på ligghall.

Och nu skickar landshövding Marianne Samuelsson som också är ordförande i Hushållningssällskapet och Hilding Norrby i Russambetesföreningen i Lojsta, en lista på åtgärder och en skötselplan till myndigheten, för att motivera undantag från kravet på ligghall.

En tillsynsman och övriga russägare ska titta till hästarna i snitt en gång per dag, och under fölningssäsong ännu oftare.

Kvalitén på dricksvattnet i området är så god att vattnet även kan drickas av människor och det finns fyra naturliga vattenkällor, enligt länsstyrelsen.
Därför finns det ingen risk för att djuren i flocken ska bli sjuka på grund av dåligt vatten eller brist på vatten.

Att det inte skulle finnas tillräckligt skydd i skogen för hästarna är, enligt skrivelsen, en missuppfattning.

Russen har flera områden i vinterhagen där de kan få rena och torra liggplatser och få skydd mot regn och väta.

Det finns också 40 procent gammal skog i området och hälften består av gran. Och för att se till att det finns skog även i framtiden ska det göras en skogsplan och möjligheterna för markägare att få stöd till granplantering ska undersökas.

Landshövding Marianne Samuelsson och Hilding Norrby i russamabetsföreningen konstaterar att russen funnits på Gotland i 4 000 år och haft god hälsa sen markerna hägnades in för 100 år sen.

De anser att förbättrade rutinerna gör det befogat med minst tre års dispens från kravet på ligghall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista