Sänkt hastighet på flera vägar

Trots att både polisen  och kommunen sagt nej så har länsstyrelsen beslutat sänka hastigheten på flera 90-vägar på landsbygden.

På vägen mellan  Levide och Hemse anser flera som bor vid kurvan vid Burge  att hastigheten där bör sänkas där till 70 kilometer i timmen. De påpekar också att skolbarn släpps av bussen mitt i kurvan.

Men polisen avstyrker eftersom det inte rapporterats några olyckor, vägen är bred och sikten god. Och om eleverna släpps av i kurvan bör chauffören istället hitta en lämpligare plats. Även kommunen är emot en hastighetssänkning.

Men länsstyrelsen tycker att vägen är kurvig, att här finns fler utfarter och en busshållplats, vilket motiverar en hastighetssänkning.

På väg  vid Kvinnegårde i Hablingbo vill flera fastighetsägare att hastigheten sänks från 90 till 70. Polisen anser inte vägen särskilt olycksdrabbad och att sikten är tillräcklig. Även kommunen avstyrker.

Men länsstyrelsen går på de boendes synpunkter om att husen ligger alldeles intill vägen och att vägen är tungt trafikerad.

Även vid vägen ner till  Lickershamn vill fleras fastighetsägare att hastighetbegränsningarna till 30 utökas. De hävdar bland annat att hastighetsbegränsningen till 50 i dag inte efterlevs.

Även här säger polisen nej eftersom vägen är rak och sikten god. De tror inte hller att de som idag inte respekterar hastighetsbegränsningarna kommer att göra det om gränsen sänks ytterligare. Även kommen säger nej. Men länsstyrelsen går fastighetsägarna till mötes och sänker högsta tillåtna hastighet till 30 kilometer i timmen sommartid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista