Inget vin hos brottsmisstänkta krögare i sommar

Kommunen drar in alkoholtillstånden får två restauranger i Visby som misstänks för ekomonisk brottslighet. En tredje restaurang har själv begärt att tillståndet ska dras in. Det innebär att restaurangerna inte längre får servera starköl, vin eller sprit till sina gäster.

Det var förra sommaren som bland annat skatteverket och polisen kontrollerade en rad krogar på Gotland. Kontrollen inriktades på restaurangernas kassaregister. 

Skatteverket upptäckte att det fanns en skillnad mellan de summor som stod på kassakvittona mot det som registrerats i apparaten. Slutsatsen är att krogägarna misstänks ha manipulerat med kassaapparaternas datafiler.

Bara på en av restaurangerna misstänks över 3 000 rader ha raderats vilket motsvarar nära 400 000 kronor.

Krögarna har hänvisat till att tekniska fel på apparaterna. Men den förklaringen köper inte kommunen eftersom raderingarna inte verkar ha skett slumpmässigt. Kommunen noterade också att raderingarna upphört efter sommarens kontroll.

För att få tillstånd att servera alkohol måste en krogägare vara lämplig. Det vill säga ha ordnad ekonomi och inte skaffa sig konkurrensfördelar som kan leda till en osund utveckling av restaurangbranschen.

Att sköta sin ekonomi innebär också att betala skatt och andra avgifter.

Här anser kommunen det styrkt att krogägarna inte följt alkohollagen och drar in tillstånden.

Krogägarna är misstänkta för ekonomisk brottslighet men det drivs en separat juridisk process. Där pågår fortfarande polisutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista