Ägaren till Ygne fiskeläge JO-anmäler länsstyrelsen

Ägaren till Ygne fiskeläge vill att JK, justiekanslern och justitieombudsmannen, JO, granskar länsstyrelsens handläggning av strandskyddsdispens för de nya bodarna i fiskeläget. Ägaren fick nej till strandskyddsdispens och detta tycker han bygger på felaktig hantering och inkonsekvens.

När den nuvarande ägaren köpte Ygne fiskeläge för över fem år sedan övertog han en ansökan om strandskyddsdispens för att kunna bygga tre nya strandbodar, redskapsbod och utedass. Strandbodarna skulle ersätta de som rivits av tidigare ägare.

Markägaren ansökte sedan om strandskyddsdispens för ytterligare två bodar. I alla dessa fall ansåg länsstyrelsen att det inte fanns några hinder eftersom bodarna skulle stå på mark där det tidigare stått strandbodar.

När sedan de strandbodar som från början var utarrenderade togs bort så ville markägaren ersätta även dessa strandbodar, sammanlagt sju stycken. De nya var lite större och hade annan stil än de tidigare. Och den här gången fick markägaren avslag när det gällde dispens från strandskyddsreglerna, något som markägaren tycker tyder på att man plötsligt ändrat praxis eftersom beslutet bygger på nya argument, utan att det tillkommit nya fakta.

Han anser också att länsstyrelsen material innehåller grova felaktigheter och att det saknas dokumentation av yttranden. Allt detta gör att han vill att justitiekanslern ska pröva om handläggningen verkligen gått rätt till.

Parallellt har själva beslutsgången nått miljödomstolen som även de sagt nej till dispens från strandskyddsreglerna.

Men markägaren hoppas nu alltså istället på att justiekanslern ska se om beslutet fattats på rätt grunder och granska om tjänstemännen som haft hand om ärendet varit tillräckligt opartiska och om de är lämpliga som handläggare.

Han avser också att lämna in en ny bygglovsansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista