Tar ställning till revisorskritik idag

Den förra kommunstyrelsen och sjukvårdspolitikerna kritiseras för att räddningstjänsten och vården år efter år går med underskott.
När kommunfullmäktige samlas till möte idag på Borgen i Visby ska de bland annat ta ställning till revisorernas kritik och bokslutet för i fjol.

Bokslutet för Gotlands kommun slutade med ett plus på 71 miljoner kronor för i fjol, men revisorerna tycker att det kunde varit 43 miljoner bättre.
De anser att pensioner bokförts på annat sätt än det rekommenderade och återbetald moms har flyttats från i fjol till i år. Totalt skulle resultatet för 2006 ha blivit 114 miljoner plus anser revisorerna.

Revisorerna riktar särskild kritik mot hälso- och sjukvårdsnämnden för att de spräcker sin budget och går med förlust varje år.
Revisorerna är också kritiska till att de löpande prognoserna under fjolåret visade på ett minus mellan 6 och 12 miljoner, men att det vid årets slut blev ett betydligt större minus, 39 miljoner kronor för sjukvården.

Kommunstyrelsen kritiseras för att räddningstjänsten spräckt sin budget alla år sedan -93, utom ett år när de fick ett extra anslag. Det har hänt trots att budgeten mer än fördubblats under perioden.

Förutom bokslut och revisorskritik ska fullmäktige bland annat avgöra om det ska satsas ytterligare sju miljoner kronor på att bygga om kommunhuset i Slite för att samla kommunens lönekontor där.
Totalt kostar ombyggnaden 15 miljoner. Lokalerna beräknas kosta 1 miljon extra om året, och det är mer än de förväntade besparingarna av ett gemensamt lönekontor, men kommunstyrelsen vill ändå genomföra flytten till Slite av regionalpolitiska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista