Ingen nedläggning av vårdcentraler

Hälso- och sjukvårdsnämnden fattade i dag inget beslut om nedläggning av vårdcentralerna på den gotländska landsbygden. Nämndens centerpartistiske ordförande Per-Olof Jakobsson valde regionalpolitisk hänsyn framför en ekonomi i balans.

Besparingsförslaget på 50 miljoner kronor inom den gotländska sjukvården minskades också till 20 miljoner kronor. Och det är nu framförallt klinikerna på Visby lasarett som måste spara.

Hälso- och sjukvårdsnämnden angav i dag 17 punkter som väntas ge de besparingarna.

Det handlar till exempel om inköpsstopp. En minskning av antalet anställda inom administrationen väntas spara en miljon kronor. En minskning av underskottet på måltidsverksamheten sparar 500 000 kronor.

Medicin-, infektions- och barnkliniken ska tillsammans spara 7,5 miljoner kronor. Operation/intensivvårdsavdelningen, ortoped-, kirurg- och kvinnoklinken ska tillsammans spara 7,5 miljoner kronor.

Neddragningar i primärvården väntas ge 5 miljoner. Tandvården ska spara två miljoner. Dessutom ska satsningen på en folktandvårdsklinik i Visby spara 2,7 miljoner.

Höjda avgifter för slutenvården ska ge 500 000 kronor. Höjning av tandvårdsavgifterna väntas ge 500 000 kronor till. Och en höjning av avgiften till distriktsläkare väntas ge ytterligare några hundra tusen kronor.

En sista utväg för att få sjukvårdsekonomin på Gotland att gå ihop är att begära mer pengar från kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista