Lasarettet vill ta över helikoptern

Sjukvården på Gotland är bättre lämpad att ta hand om ambulanshelikoptern än räddningstjänsten. Det skulle göra planeringen enklare och förbättra ekonomin. Det tror bland andra Sune Handell som är chef för Visby lasaretts operation och intensivvård.

Ambulanshelikoptern har varit en ständigt omdebatterad verksamhet på Gotland, både när det gäller när och hur ofta helikoptern ska flyga och hur mycket det får kosta.

När helikoptern för ett år sedan började användas även nattetid så räknade kommunen med att det skulle bekostas genom att räddningstjänsten skulle sälja helikoptertjänster till andra sjukhus och landsting.

Men utfallet blev lägre än väntat och därför fattas det nu drygt två och en halv miljon kronor i räddningstjänstens kassakista. Det har i sin tur lett till sparkrav på brandutryckning, räddning och sjukvårdslarm.

Men nu kommer alltså ett förslag från hälso- och sjukvårdsförvaltningen på att ambulanshelikoptern ska lyftas ur räddningstjänstens budget och att ansvaret i princip tas över av lasarettet som redan idag bemannar med läkare och sjuksköterskor.

Vad som ska hända med ambulanshelikopterns underskott på två och en halv miljon kronor är fortfarande oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista