Civila på skjutfält polisanmälda

Civila som var på Tofta skjutfält under skarpskjutning har polisanmälts. I början av maj var ett förband från fastlandet på ön och övade och då kom en bil in där.

Skjutfältet var avstängt för övningen, men trots att vägen var spärrad med bockar och vägbommar och skyltar varnade för pågående skjutövning kom en bil långt in på området innan militären kunde stoppa den.

Efter P18:s nedläggning händer det ofta att folk tar sig in på skjutfältet trots att det är avstängt. Oftast är det motorcyklister som är där och kör. Men det här är första gången det händer under pågående skjutövning. Och enligt Göran Karlsson som för tillfället är chef för Gotlandsgruppen är det skälet till att de nu polisanmält händelsen.

Vid infarterna till Tofta skjutfält finns det vägbommar - men de bommarna täcker bara halva vägen. Trots att bommen är stängd går det alltså att köra förbi, även om det är förbjudet. När bommen är öppen är hela vägen fri, och på en informationstavla bredvid står det också att ”Skjutfältet är öppet för allmänheten”.

Den som åker in på skjutfältet när det är stängt gör sig skyldig till brott mot tillträdesförordningen, och kan alltså bli polisanmäld för det. Men det allvarligaste enligt Göran Karlsson är den stora risk man utsätter sig för om det är övning på Tofta skjutfält.