Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Många kritiska till vindkraft vid Stjups

Detaljplanen för vindkraftparken vid Stjups i Hablingbo får kritik i de synpunkter som kommit in till kommunen. En stor del av kritiken gäller att de vindkraftverk som Vindkompaniet vill bygga vid Stjups, är både fler och större än vad som planerades när miljödomstolen gjorde sin prövning.
När så här stora vindkraftverk - med en sammanlagd effekt på över drygt 20 MW - ska byggas måste miljödomstolen pröva ansökan, för att sedan skicka ärendet vidare till regeringen. För vindkraftparken vid Stjups, prövade miljödomstolen tolv vindkraftverk med 68 meter höga torn. Och enligt folkpartiet, föreningen värna det gotländska kulturlandskapet, och flera boende grundar sig den miljökonsekvensbeskrivning som byggnadsnämnden har gjort, på de tolv verken. Men nu vill Vindkompaniet bygga 15 vindkraftverk med 80 meter höga torn. Och därför anser de boende med flera att beskrivningen av vilken inverkan verken kommer ha på landskapsbilden inte stämmer - eftersom beskrivningen gäller färre och lägre verk än vad som kommer att byggas. Kritik riktas också mot att det i några fall bara är 800 meter till närmaste tomt, trots att det finns en rekommendation om tusen meter till tomtgräns. Skogen gör att vindkraftverken inte kommer synas så mycket, enligt miljökonsekvensbeskrivningen. Men många är oroliga för vad hur det kommer att se ut om skogen avverkas, och en av fastighetsägarna tycker att det ska bli förbjudet att hugga ned skogen i området. Gotlands botaniska förening och Svenska botaniska föreningen är mycket kritiska till detaljplanen och miljökonsekvensbeskrivningen - de beskriver inte tillräckligt väl hur den känsliga naturen och hydrologin i området påverkas. En av de boende tycker att planen ska gälla ett större område - så att man på sikt kan bygga fler vindkraftverk där. Länsmuséet har också lämnat synpunkter på planen, och tycker att landskapsbilden mellan Petesgårdarna och Nisseviken, med de kustnära ännu brukade åkrarna, kommer att påverkas negativt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".