Utlandssvenskar kontrolleras

Under våren har Försäkringskassans utlandskontor som är placerat här på Gotland, haft kontor även i Spanien och Frankrike.
Som ett led i det projekt där Försäkringskassan ska kontrollera de svenskar som bor där och som får hel sjukersättning.

Utredaren Linda Joelsson jobbade på ett tillfälligt lokalkontor på den spanska sydostkusten, hon säger att det viktiga med kontoret är att visa att de finns. Och att de har möjlighet att göra riktade kontroller utomlands.

Det var förra våren som Försäkringskassan anställde 300 personer över hela landet för att hitta fusk med olika bidrag och här på Gotland anställdes sex personer.
De anställda på Gotland fick i uppdrag att utöka kontrollen av levnadsintyg för personer som är bosatta utomlands och att kontrollera arbetsförmågan hos samtliga personer med hel sjukersättning i Spanien och Frankrike.
Det var som ett led i det projektet som kontoret i Torrevieja öppnades i början av mars, ett kontor som är öppet till och med slutet av den här månaden.

Förutom i Spanien har Försäkringskassan under två veckor också haft ett rum i den svenska ambassaden i Frankrike. Där tog två utredare emot totalt nio personer som bor i och kring Paris. Eventuellt kan det bli nya besök i Frankrike och Spanien i höst.

Stefan Hermansson är enhetschef på Försäkringskassan Gotland. Även om det är för tidigt att dra slutsatser var det viktigt att kunna träffa personerna öga mot öga, säger han.
- Generellt sett tror jag inte att ersättningarna som betalas ut till personer utomlands är mer felaktiga än de som betalas ut i Sverige. Men utvärderingen efter det här året får visa hur det verkligen ser ut, säger Stefan Hermansson.