Gotland kan bli först i landet

Gotland kan bli först i landet med en avsaltnings-anläggning som drivs av vindkraft. Bräckt vatten utanför den gotländska kusten kan alltså bli dricksvatten. .
Bakom det här projektet står Ångpanneföreningen, Gotlands kommun och Högskolan, som vill använda anläggningen i sin undervisning. Förhoppningen är att anläggningen ska vara i drift i slutet av nästa år. Det speciella i sammanhanget är att det hela att drivas av vindkraft. Det fungerar så att havsvattnet leds in via ett borrhål i strandkanten och pumpas till en anläggning, där ett filter samlar upp salt och renar vattnet. Vindkraftverket planeras intill reningsverket i Klintehamn. Det är ett småskaligt verk på 20 kilowatt. Kostnaden för projektet beräknas till knappt 3 miljoner kronor och kommunen hoppas att två tredjedelar ska finansieras via nationella stöd och EU-bidrag. Resten ska kommunen, högskolan och Ångpanneföreningen stå för
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".