Mögelgift i kött från gotländsk gård

Förhöjda halter av mögelgiftet ochratoxin (ockratoxin) har upptäckts i kött från en gård på Gotland - om människor äter det här köttet i stora mängder kan det ge njur- och leverskador. Nu ska fodret som djuren ätit kontrolleras av Jordbruksverket.

Det är bland annat i foder som inte har torkat ordentligt som mögelgiftet ochratoxin kan bildas. Giftet kan föras vidare till människor via kött från djur som ätit det dåliga fodret. I det här fallet har livsmedelsverket upptäckt förhöjda halter av mögelgiftet hos ett ungnöt som slaktats i Visby och två grisar i Skåne. Men trots att köttet har sålts ute i butikerna säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket, att det inte finns någon anledning till oro. Det krävs regelbunden konsumtion av kött med höga gifthalter för att människor ska komma till skada.

Och nu ska Jordbruksverket alltså granska fodret på de aktuella gårdarna för att förhindra att fler djur drabbas. Stig Widell, chef för foderenehetn på Jordbruksverket,  säger att det är mycket ovanligt att hitta ochratoxin i kött och att fallen nu skall utredas.

Förra årets kraftiga regn kan vara en orsak till att mögelgift förekommer i foder på svenska gårdar.