Nipsippa

Cementa vill plantera nipsippor

För att få veta mer om nipsipporna på File hajdar på norra Gotland vill Cementa dra igång ett flerårigt projekt för att undersöka hur de växer och förökar sig.

Cementa vill bryta kalksten på File hajdar i framtiden, men området är samtidigt västra Europas största växtplats för nipsippan. Hälften av dem växer inom ett skyddat Natura 2000 område, men hälften växer på mark som har klassats som riksintresse för kalkbrytningen.

Inom 50-100 år räknar Cementa med att behöva börja bryta kalksten där, men redan nu vill de börja undersöka nipsippans förutsättningar. Och det kan behövas eftersom växten kan bli uppemot 100 år gammal.

Nipsippan är rödlistad eftersom den är missgynnad. Det betyder att den inte är hotad nu, utan att den är nära att bli hotad. Men den är sällsynt, trots att det just på File hajdar finns massor av blomman. 2004 som var ett ovanligt bra år räknades 375 000 nipsippor - och 125 000 av dem blommade.

Cementa har ansökt hos länsstyrelsen om att få ta frön från nipsippa som ska planteras på Filehajdar och i växthus. De vill också ta prover på jorden där och sätta ut pinnar vid plantor som de ska följa under 5-6 års tid. På så sätt hoppas de på Cementa få veta hur lätt det är att föröka nipsippan och varför de trivs så bra just på Filehajdar.

Härnäst ska länsstyrelsen besluta om Cementa får ta frö från nipsippa på File hajdar till försöken.

Reporter Jonas.Neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".