Gotland får inte HD-tv

Idag startar Sveriges Televison sändningar med så kallad HD-teknik  i det markbundna tv-nätet. Men Gotland får inte vara med trots de provsändningar med HD-tv som gjordes här förra sommaren.

Allt fler hushåll köper HD-apparater som ger en bättre bild och det ökade intresset gör att sändareföretaget Terracom nu startar högupplösta sändningar som kan tas emot med vanlig antenn och en speciell HD-box.

Men Gotland får inte vara med eftersom det i dagsläget saknas frekvenstillstånd här. Lennart Ivarsson som är informationschef på Terracom förstår att gotlänningar som i samband med fotbolls-VM köpte speciella HD-boxar nu är besvikna.

Att man nu startar sändningar i Mälardalsområdet för cirka en miljon hushåll beror på övergången till digital-tv den 12 mars. Då blev frekvensen där finsk TV sänds ledig och kan nu användas till HD-tv istället.

För att HD-tv skall kunna sändas över Follingbomasten till gotlänningarna krävs en sjätte tv-sändare och ett nytt sändningstillstånd och Lennart Ivarsson kan idag inte utlova när HD sändningar över marksända nätet på Gotland kan komma igång.

För dem som vill använda sina HD-klara nya mottagare med bättre bild finns idag möjlighet att se HD via satellit. Programbolaget Kanal Digital erbjuder flera kanaler i HD som då kostar pengar.

På måndag börjar man där sända TV4 HD med olika serier i HD liksom fotbolls-EM 2008 som innebär att samtliga matcher kommer att sändas i HD-format.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".