Folkhögskolan måste spara pengar

Folkhögskolan på Gotland måste spara pengar i höst och det gör att folkhögskolan kommer att dra in på utbildningar som är allt för dyra jämfört med hur många som sökt.

Thomas Nilsson, som är rektor för Folkhögskolan i Hemse och Fårösund, säger att de i höst inte kommer att köra utbildningarna i ull och tovning, spelutveckling för tjejer samt genusutbildning. Hur det blir med utbildningarna nästa år är inte klart.

I år väntas Folkhögskolans underskott ligga på 2,3 miljoner kronor. För att täcka en del av underskottet och slippa mer nedskärningar har Folkhögskolan begärt 1,3 miljoner i tilläggsanslag från kommunen.

Det finns, enligt rektorn Thomas Nilsson, två orsaker till att Folkhögskolan fått sämre ekonomi:

Kraftig etablering som inte varit finansierad på annat sätt än med statliga pengar, samtidigt som just de statliga pengarna har dröjt. Nu hoppas Thomas Nilsson att de kommer att få pengar nästa gång regeringen fördelar pengar till folkhögskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".