Betesdjur hotar fåglar på strandängar

Jägareförbundet varnar för att betesdjur hotar flera fågelarter som häckar på strandängar. Även stora mängder gäss kan göra att andra fågelarter minskar på de gotländska strandägarna.

Länsstyrelsen håller just nu på att sammanställa inventeringen av fåglar på Gotland i fjol.

Inventeringen görs vart femte år och där märks att flera av fåglarna minskat kraftig och nu är hotade. Det handlar om rödspov, sydlig kärrsnäppa och brushane. Och enligt Thomas Johansson på länsstyrelsen är de fåglarna hotade i hela landet.

Öns lantbrukare får omkring 50 miljoner kronor per år för att hålla markerna öppna med betesdjur. Och länsstyrelsen som betalar ut ersättningen kan kräva att djuren inte är på stränderna när fåglarna häckar.

När ersättningen infördes blev en del marker för hårt betade, enligt Gunilla Lexell arbetar med frågan på länsstyrelsen. Då var lantbrukarna oroliga för att de inte skulle få ersättning om gräset var för högt. Nu är de kraven tydligare och inte längre så hårda.

Med det är inte bara kor och lamm som betar på strandängarna utan stora mängder gäss bidrar också till att gräset är kort. Och då är det lättare för rävar, kråkor och måsfåglar att ta ägg och ungar på strandängarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".