1 av 2
2 av 2

Hårt tryck på bilskrotarna

Landets bilskrotar dignar av gamla bilar som lämnats innan skrotpremierna nu försvinner. Sista maj var sista dagen att få ersättning för att skrota bilar tillverkade efter år 1989. För ännu äldre bilar finns det ännu pengar i skrot-fonden.

En av dem som passade på att skrota bilar är Mia Forsbäck som har biluthyrning.
- Ja det är sista chansen så att vi får väl jobba så länge vi orkar, säger Mia och skrattar. Man kommer alltid i sista sekunden, visst är det så.
- Nu är det bara ett fåtal bilar kvar av de 20-talet vi ville skrota, berättar Mia. Som tycker det är trist att skrotningspremien tas bort.
- Ska man värna om miljön den väl vara kvar, annars ställs väl bilarna ut i skogen igen, säger Mia Forsbäck.

Telefonerna går varma
Det är bråda dagar på Bro bilskrot. Bil efter bil lämnas av och fraktas bort till den stora högen av rostiga och buckliga gamla åk med trasiga vindrutor.
Thomas Stenberg berättar att telefonen har gått varm de sista veckorna. De som ringer känner inte att de fått tillräcklig information om vad som gäller nu och vad som gäller i framtiden.
Framöver är nämligen tanken från regeringen att biltillverkarna själva ska ta hand om de uttjänta fordonen, gratis.
Men Thomas Stenberg är skeptisk. Han tror inte att det är en tillräcklig morot för bilägarna.
- Det kommer väl stå mer bilar bakom hus och i skogarna. De kommer väl antagligen inte att gå till återvinning så mycket, folk vill ju ha en slant när de skrotar. Annars är det inte intressant, säger Thomas Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista