1 av 2
2 av 2

Björkhaga camping såldes för billigt

Björkhaga camping i Sanda såldes av Gotlands kommun för två miljoner, men var värderad till sex miljoner kronor av kommunens egen värderingsman.

Gotlands kommun anlitade en auktoriserad företagsvärderare som satte priset till sex miljoner på Björkhaga camping efter att ha läst den blivande ägarens affärskoncept.

Företagsombudsmannen Mårten Hyltner säger att så här får det inte gå till och är beredd att driva ärendet till EG-kommissionen. Företagsombudsmannen tillhör tankesmedjan ”Den nya välfärden”, en stiftelse som får understöd av näringslivet.

Det var i december 2006 som kommunstyrelsen bestämde att Stig ”Pigge” Werkelin skulle få köpa marken vid Björkhaga camping i Sanda. Kommunstyrelsens majoritet tilltalades av Pigge Werkelins stora planer för Björkhaga och hans investeringar på runt 50 miljoner kronor. Där ska bland annat byggas ett tjugotal stugor och en 100 kvadratmeter stor pool med skjutbart glastak.

Gotlands kommunstyrelse visste att det fanns en oberoende värdering när beslutet togs att sälja Björkhaga för två miljoner, säger folkpartisten Mats-Ola Rödén som var en av två kommunstyrelseledamöter som röstade nej till försäljningen. Moderaten Håkan Onsjö yrkade återremiss, han ville alltså att ärendet skulle beredas ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista