Simskolebarn ska lära sig om solskydd

I sommar ska barn som lär sig simma i simskola på Gotland också få lära sig hur man skyddar sig mot solen.

Simlärarna på Gotland, i Stockholm, Göteborg och på Tylösand ska nämligen utbildas om risken för hudcancer av Svenska Livräddningssällskapet som startar ett samarbete med Statens strålskyddinstitut (SSI) för att lära barnen hur man undviker att bränna sig i solen.

Nästa år ska hela landet nås av sällskapets reviderade simskoleundervisning. Varje år ska ungefär 400 000 barn utbildas.

-Det viktigaste är att barnen ska lära sig att inte bränna sig, berättar Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på Svenska livräddningssällskapet.

Barn som går på simskola får sedan länge lära sig båtvett och isvett och nu kommer varje simlektion att innehålla några minuter solvett. Materialet vänder sig till barn från fem år upp till tolvårsåldern.

-En stor del av den UV-strålning vi får under livet får vi som barn. Bränner man sig flera gånger som barn är det större risk att man får malignt melanom som vuxen, säger Hélène Asp, utredare på SSI.

Ultraviolett strålning ligger till grund för 80-90 procent av alla hudcancerfall.Varje år drabbas omkring 40 000 svenskar av någon form av hudcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista