Byxköp påstås kostat 1,7 miljoner

Hösten 2004 sa Gotlands kommun upp två anställda med motiveringen att de köpt shorts för kommunens pengar. För nästan exakt ett år sen kom utslaget i arbetsdomstolen - shortsen var inte skäl nog till uppsägningen. Enligt en av de uppsagda blev det dyra byxor för skattebetalarna, 1 700 000 kronor.

De köpte varsitt par shorts för totalt 705:50. Utifrån de egna beräkningarna av Thomas Björkdal, som var en av de som sedan blev uppsagd, kostade avgångsvederlag på 32 månadslöner, skadestånd och rättegångar 1,7 miljoner kronor för kommunen.

Om det var rätt eller fel att köpa byxorna har ingen tagit ställning till. Arbetsdomstolen, AD, konstaterade bara att shortsen inte var skäl nog för uppsägning.

Vad man då lärt på kommunen av den dyra uppsägningen? Kommunens personaldirektör Gun Tidestav tycker inte att det går att beräkna kostnaden för uppsägningen som Thomas Björkdahl gjort. Kommunen har inte sett över rutinerna vid uppsägningar eftersom den här uppsägningen var väl grundad med hjälp av jurister på organisationen Sveriges kommuner och landsting. Det som förändrats är att nyanställda får en bättre introduktion i regler och rutiner - och så ser ledningskontoret över vilka som har rätt till arbetskläder.