Återbäringen kan gå till Fornsalen

13 miljoner kronor letar just nu efter mottagare på Gotland. Det är Länsförsäkringar som returnerar pengar till sina företags- och lantbrukskunder på ön.

För de flesta handlar det om ”oförutsedda inkomster” - som somliga väljer att ge bort.

I ett brev till mottagarna erbjuder länsförsäkringars vd Peter Lindvall att återbäringen kan skänkas bort - till länsmuseet på Gotland.

Det är cirka 5 500 lantbruks- och företagskunder som är berörda av att få återbäring.

Eftersom alla Länsförsäkringars kunder är delägare i försäkringsbolaget delas pengar ut i återbäring. Det handlar om 13 miljoner kronor som skall hitta tillbaka till företags- och lantbrukskunderna.

Försäkringspremier och utdelningen står i relation till både börsutveckling och skadehistorik. Ett år utan så många bränder, åsknedslag och annat elände kan återbäringen förstås bli bättre.

Enligt vd:n Peter Lindvall har över hälften av gotlänningarna sin försäkring hos Länsförsäkringar och de som nu fått besked om vilket belopp de får tillbaka har ställts inför ett val - att ta emot de kanske överraskande pengarna - eller ge bort dem.

Det är tredje gången som bolaget ställer sina kunder inför det valet. På svarstalongen går det i år att sätta kryss för alternativet att pengarna skall skänkas till länsmuseet på Gotland.

Tiggarmodellen - kanske någon tycker och undrar om de borde skämmas som vill ha tillbaka en del av sina försäkringspengar?

Nej, ett sätt att värna historia och lyfta fram det gotländska kulturarvet, tycker Peter Lindvall.