Vaccin mot livmoderhalscancer kan bli gratis för unga flickor

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska få ta ställning till ett förslag om att Gotlands kommun vaccinerar alla flickor i sexan mot livmoderhalscancer.

Vaccinet som blev godkänt i höstas ger mycket bra skydd mot cancern, om flickorna får det innan sitt första samlag. Att ge alla unga flickor på Gotland veccinet skulle kosta 450 000 kronor årligen. 

Statliga läkemedelsförmånsnämnden har bestämt att flickor mellan 13 och 17 år ska betala högst 1 800 kronor för vaccinet - och de som redan har kommit upp till det taket för annan medicin får vaccinet gratis. Kvinnor över 17 år får betala de 3 300 kronor vaccinet kostar. Nästa år kan det bli helt gratis för unga flickor, beslut väntas från socialstyrelsen i höst.

Men Jannica Sörestedt som är ersättare i fullmäktige för socialdemokraterna vill att Gotlands kommun börjar redan nu. På onsdagens skickade barn- och utbildningsnämnden vidare frågan till sjukvårdspolitikern. Där kommer hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg föreslå att de avvaktar socialstyrelsens beslut.

I hela landet dör en kvinna varannan dag av livmoderhalscancer, ofta mitt i livet - mellan 30 och 40 år.