Stugor vid Snäcks camping

Stark kritik mot Snäckutbyggnad

Ovanligt många yttranden har inkommit in till Gotlands kommun om förslaget till detaljplan för Snäcks camping.
De flesta är kritiska till att planen tillåter bebyggelse inom strandskydd och att kommunen vill upphäva bygglovsplikten för stugor under 40 kvadratmeter.

Majoriteten i kommunstyrelsen har godkänt förslaget till detaljplan för Snäcks camping som innebär en kraftig utbyggnad av framförallt stugor och husvagnsplatser, sammanlagt över 400 bäddar, utöver de villavagnar som finns där idag.

Tanken är att större delen av området ska kunna bebyggas, även delar av strandskyddsområdet där det idag står tillfälliga villavagnar. Dessutom har kommunen alltså föreslagit att hus mindre än 40 kvadratmeter inte ska behöva bygglov.

Och det är det här som flera remissinstanser och grannar motsätter sig.

Länsmuseet påpekar att detaljplanen inte kan antas, eftersom det skulle betyda att samhället helt upphör att styra bebyggelse i känsliga miljöer.

Länsstyrelsen säger inte nej till planen, men tycker att själva bebyggelsen måste beskrivas mer i detalj innan det kan ges bygglovfrihet.

Många yttranden handlar om att naturvärden kan komma att förstöras, både strandvallar och utrotningshotade växter. Bland dem som oroar sig finns Gotlands Botaniska förening och grannar intill.

Framförallt vänder sig flera mot att den genuina miljön i området försvinner och att det kan leda till att natur- och kulturturister väljer andra resmål. Dessutom ifrågasätts om detaljplanen inte strider mot miljöbalken.

Från Konstnärernas riksorganisation, KRO, tycker man att det är anmärkningsvärt att ett naturkänsligt område behandlas mindre seriöst än ett garage på landsbygden.

En av de privatpersoner som yttrar sig talar om ett regelrätt övergrepp på natur och kultur som måste vara resultatet av svågerpolitik.

Dessutom ifrågasätts hur problemen med parkeringsplatser och trafiksäkerhet ska lösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".