Byggnadsantikvarie Heikki Ranta.

Kyrkoinventering kan komma att stoppas

Stora delar av inventeringen av kyrkorna på Gotland kan tvingas upphöra. Det är konsekvensen av att Visby stift nästa år mister elva miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning, vilket motsvarar en tredjedel av de totala resurserna. Tio personer varslades på fredagen om uppsägning.

- Personalen är chockad, berättar Heikki Ranta, som håller i kyrkoinventeringen på Gotland, och själv är varslad. Någon förklaring har inte getts. Trots att summan för landet har ökats, så får Gotland mindre pengar.

Om det inte blir några mer pengar kommer en unik databas över inventarierna i kyrkorna inte att kunna färdigställas och en unik spetskompetens riskerar att försvinna från ön, enligt Heikki Ranta.

Han anser att Visby stift varit den stora förloraren i frågan. Nu tänker personalen sätta igång att lobba för att få mer pengar till Gotland hos kulturdepartementet och Riksantikvarieämbetet som bidrar till beslutsfattandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".