Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Betodlare krävs på sex miljoner för avtalsbrott

Tvisten mellan Gotlands Betodlarförening och det schweiziska bolaget Engman Group Holding (EGH), avgörs av Gotlands tingsrätt. Betodlarna krävs på 6 miljoner kronor i skadestånd för ett avtalsbrott, alternativt nästan 3 miljoner för ett förstudie-arbete.
Det schweiziska bolaget hävdar att betodlarna på Gotland ingått ett avtal att bygga ett helt nytt sockerbruk för ekologiska betor med inriktning på ekologiskt socker. Initivativtagarna var det schweiziska bolaget EGH som ville starta aktiebolag tillsammans med betodlarföreningen. Flera utredningar gjordes för att se om det skulle löna sig att tillverka ekologiskt socker. Både Arla och Kooperativa Förbundet sa att de var intresserade att köpa det gotländska sockret. Några betodlare tillfrågades också och majoriteten var positiv till ett nytt bruk, men däremot osäker på hur stor andel av marken som skulle kunna ställas om till ekologisk odling. Tvisten nu gäller ifall det någonsin ingicks något avtal mellan betodlarna och det schweiziska bolaget. Schweizarna anser att den förre ordföranden för betodlarföreningen ska ha kommit överens med bolaget EGH om ett avtal. I det skulle betodlarna satsa 6 miljoner kronor, medan det schweiziska bolaget istället för pengar skulle bidra med sin kunskap som värderades till lika många miljoner. I tingsrätten betonade betodlarnas advokat Claes Englund att det inte finns något skriftligt avtal och att ordförande för betodlarna och representanten för EGH som påstås ha ingått avtalet, bara träffats ensamma en gång och då fanns ännu inga avtalsdiskussioner. Betodlarnas advokat ifrågasatte också starkt att betodlarna skulle ha godkänt att föreningen skulle satsa så mycket som 6 miljoner kronor, eftersom det bara var ett förslag från det schweiziska bolaget. Schweizarna själva tycker att de lagt ned så mycket arbete på att göra en förstudie att det beräknas till nästan 3 miljoner kronor. De upplever också att alla parter varit inställda på att driva projektet vidare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".