Mark som lagts i träda får betas

Jordbruksverket har beslutat att de gotländska lantbrukarna får använda den mark som lagts träda. Marken får användas till foder och bete för eget bruk.

Anledningen är årets torka på Gotland som gett låga vall och spannmålsskördar samt förra årets extrema torka som innebar att det till i år inte finns några förråd med lagrat foder.

-Det här är ett glädjande besked för de bönder som drabbats hårt av torkan och det innebär förhoppningsvis att vi inte behöver transportera foder till ön, säger Stig Pettersson LRF Gotland.

Jordbruksverket har jämfört nederbördsstatistik från SMHI över en 30-års period. Under maj fick större delen av Gotland endast hälften av normal nederbörd. Fram till 25 juni fick ön 10-25 procent av normal nederbörd. Efter regnvädret 26-27 juni slutar dock nederbörden för juni månad på normal nivå, men eftersom regnet kom så sent fick det mycket begränsad effekt på återväxten efter första skörden. Medeltemperaturen för maj och juni har även varit ett par grader varmare än normalt.

Den uttagna arealen på Gotland ska få användas i fodersyfte under perioden 3 juli - 31 augusti 2007. Grödan får både skördas och användas till bete, men fodret får inte säljas eller användas för kommersiella ändamål.

På Gotland har mellan 6 000 och 7 000 hektar mark lagts i träda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".