Skogsägare vill inte sälja till länsstyrelsen

Länsstyrelsen hittade ett område med gammal fin skog hos Stig Buskas i Gammelgarn. De ville köpa nyttjanderätten till marken för en tredjedel av virkets värde.

Det var när länsstyrelsen inventerade nyckelbiotoper och gammal skog för ett par år sen som de hittade ett par intressanta betesängar hos Stig Buskas i Gammelgarn och ett skogsområde med gammal välvuxen skog.

Skogen ville länsstyrelsen göra till naturreservat och de bjöd 63.000 kronor för nyttjanderätten till marken för all framtid. Marken skulle Stig Buskas få behålla - men inte bruka.

Om han sålt skogen på rot till sågen skulle han ha fått 170.000 kronor enligt samma värdering. Och då skulle han kunna fortsätta att tjäna pengar på skogsbruket i framtiden. Stig Buskas slängde erbjudandet i papperskorgen.

- Jag blev laligt sur. Jag tycker det är en stolthet att kunna ha kvar skogen utan att ta emot deras almosor, säger stig Buskas till Radio Gotland.

Men eftersom skogen är värd att bevara kan han ändå inte få länsstyrelsens tillstånd för att avverka den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".