Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvåhundra liter olja i vattenbrunn

Publicerat torsdag 5 juli 2007 kl 08.25
Olja pumpas upp ur brunnen. Foto: Dan Lundgren/Miljö- och hälsoskyddskontoret

En omfattande oljeförorening på södra Gotland utreds av polisen. En dricksvattenbrunn och marken i omkring den har förorenats av minst 200 liter olja.

Miljöskyddsinspektören Dan Lundgren har under sina 30 år i tjänsten aldrig upplevt en vattenförorening likt den som upptäckts på södra Gotland. Han blev nästan chockad när han tittade ner i brunnen.

- Allt var svart, helt indränkt med olja. Det var som att titta i ett borrhål. Jag har aldrig sett någon värre förorenad vattentäkt. Det ska inte finnas en droppe olja i en vattentäkt. Här har vi pumpat ut över 200 liter.

Det var i våras när en gård på södra Gotland sålts som föroreningen upptäcktes. Byggföretaget som renoverar huset åt de nya ägarna märkte då att gårdens brunn med färskvatten var förorenad av olja. När vattenbrunnen länspumpades fick man upp minst 200 liter olja.

Ärendet är polisanmält och det pågår nu en utredning om hur omfattande föroreningarna är och hur brunnen förorenats. Det är för närvarande oklart vad som hänt och vem som är ansvarig för oljeutsläppet.

- Man vill ju helst tro att det handlar om en olycka. Men det får polisutredningen visa, det är inte mitt jobb, säger Dan Lundgren.

Polisutredningen väntas inte bli det förrän efter sommaren.

Företrädare för det företag som renoverar gården och även upptäckte föroreningen, säger till Radio Gotland att polisutredningen borde snabbas på. Däremot är det inte aktuellt att häva köpet av gården som såldes för 3,5 miljoner kronor.

Det är också oklart hur långt föroreningarna i marken spridit sig. Både den aktuella gården och husen intill är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Tidigare har det bedrivits djuruppfödning på gården, men djuren är nu sålda och slaktade.

Om djuren haft tillgång till det förorenade vattnet i brunnen är också oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".