Färre besöker Bungemuseet

Bungemuseet - ett av Nordens största och äldsta friluftsmuseer, fyller 100 år i år och det firas bland annat med en jubileumsbok, Linnéutställning och en fest. Men intresset för museet har minskat de senaste åren, säger museiföreståndaren Maj-Gun Blomberg.

Dramatiserade visningar är ett grepp som Bungemuseet prövar för att försöka locka fler besökare. För det behövs. I den nya jubileumsboken har Osborne Nyström sammanställt besöksstatistiken - en kurva som han själv liknar vid Roms uppgång och fall. Toppen var en sommar i mitten på 80-talet med drygt 70 000 besökare. I dag ligger besöksantalet på omkring 20 000 årligen.

Det är framförallt de gotländska skolklasserna som har slutat att komma till Bungemuseet. Förr var minst ett besök på museet i det närmaste obligatotiskt för gotländska elever, men i fjol kom bara en handfull klasser.

Jerker Enequist, som är rektor inom Sudrets rektorsområde och dessutom ordförande i Gotlands hembygdsförbund tror att det är skolornas dåliga ekonomi som ligger bakom tappet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".