Stopp för avloppsvatten till Gothemsån

I ett principavtal har Gotlands kommun och Björkö bevattningsföretag efter nio års förhandlande och ett trettiotal sammanträden i år, kommit överens om att åter bevattna åkrar med allt avloppsvatten i Roma.

Efter att det gamla avtalet gått ut har kommunen släppt ut renat avloppsvatten via Gothemsån till Östersjön, samtidigt som de 13 lantbrukarna fått minskade bevattningsmöjligheter.

Det nya principavtalet innebär en återgång till det ursprungliga avtalet samt att samfälligheten bygger ytterligare en damm som dubblerar dammarnas storlek och att kommunen bekostar en stor bevattningsmaskin.

Dammarna som togs i bruk 1985 har visats fram som den ekologiska ”gotlandsmodellen”. Den har också stått som förebild för andra system. Både parter är nu nöjda med överenskommelsen, säger ordförande i samfälligheten Sten Rosvall.

Den så kallade gotlandsmodellen av biologiska avloppsdammar innebär att avloppsvattnet sedimenteras i två fördammar, sedan lagras cirka ett halvår i flera stora dammar varefter näringsämnen som kväve och fosfor kan återföras till åkrar med bevattning, vilket skett i mindre omfattning under senare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista