Varnar för restaurangmärkning

En dekal som ska garantera ”fräscha lokaler” erbjuds just nu olika restaurangägare på Gotland. Men branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretag varnar för märkningen, att den inte motsvarar ett godkännande i enlighet med livsmedelslagen.

Mattias Fahlström som representerar ”Svenska livsmedelslokalers riksorganisation” som ligger bakom dekalen tillbakavisar kritiken. Den är bara ett sätt att underlätta för konsumenterna att se vilka lokaler som är fräscha. 

- Man ska komma in och känna att det här inte är snuskigt eller äckligt, att borden är rena. Helhetsintrycket.

För att få en dekal får restaurangerna betala runt 1 900 kronor. Enligt Mattias Fahlström har ett tiotal restauranger på Gotland nappat på att skaffa deras märkning.

Livsmedelsverket uppger på sin hemsida att de inte har någon kännedom om den här organisationen och att märkningen fräsch lokal inte motsvarar offentlig kontroll.

- Just när det gäller nya grejer, blir man oftast, speciellt som svensk, rädd och skeptisk. Det är det jag känner att flera har blivit när det gäller det här, för att det inte har något med livsmedelsverket eller kommunen att göra. Det går vi också ut med på vår hemsida, säger Mattias Fahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".