Kaos på restaurang efter skattekoll

Efter att skattemyndigheten kontrollerat datorerna på restaurang Vinäger i Visby fungerade inte kassorna när lunchgästerna strömmade in på torsdagen.

Maria Jakobsson som är delägare i restaurangen fick hoppa in och jobba tidigare för att de skulle klara lunchen. Trots det fick många vänta länge på sin mat och det blev fel på beställningarna. En del kunder vägrade att betala på grund av kaoset på restaurangen.

Orsaken till problemet är att alla beställningar till köket och baren går automatiskt via datorerna. Och när all information där var borta fick personalen skriva lappar för hand och springa en trappa upp till köket med dem.

Fredrik Rådman som är specialist på It-utredningar på skatteverket kan inte förklara vad som hände med restaurangens datorer. Han säger att de har säkerhets system som gör att de inte ska påverka datorer de kontrollerar.

Ulf Linnerhed på länsstyrelsen säger att om det är myndigheterna som har orsakat problemet så ska restaurangen få kompensation för det - men den saken ska utredas närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".