Dålig brandsäkerhet på öns campingar

Radio Gotland undersökte fyra campingplatser på ön och på tre av dem fanns brister. Det vanligaste felet är husvagnar och husbilar står för nära varandra.

Räddningsverkets råd är minst fyra meter mellan fordon eller förtält. Dessutom skall släckningsutrustning finnas tillgänglig inom 50 meter. Omkring 10 husvagnar och husbilar stod för nära varandra av det 80-tal campingfordon som fanns på Norderstrands camping i Visby.

På Norderstrand är Björn Östensson ansvarig för att reglerna följs och han säger att de inte hinner kontrollera hur alla ställer sin husvagn eller husbil, men de ger skriftliga instruktioner om det till all som checkar in.

Familjen Höög från Öland hade ställt sig för nära vagnen bredvid, trots att de är ganska vana campare, och de säger att de inte tänker så mycket på brandsäkerheten - utom när det blir aldeles för tätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista