Många fortsätter att hyra ut svart

Trots att allt fler privata stuguthyrare skattar för sina hyresintäkter, hyr fortfarande mellan 70 och 80 procent av stuguthyrarna på Gotland ut sina bostäder svart.

Enligt Barbro Castenfall, skatteinformatör vid Skatteverkets östra region, är mörkertalet fortfarande stort. Skatteverket har bara kunnat undersöka hälften av alla privata stuguthyrare, till exempel sådana som annonserar ut sina bostäder på nätet eller går via stugförmedlare.

Barbro Castenfall tror att de flesta är medvetna om att man ska skatta för hyresintäkter, men att många struntar i det av gammal hävd.

Hon tror att Skatteverket måste fortsätta med sina återkommande kontroller av stuguthyrningen på Gotland för att kunna få fler att följa reglerna.

Enligt skattereglerna ska den som till exempelvis hyr ut sitt hus för 10 000 kronor efter avdrag skatta för 4000 kronor av intäkterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".