Nyföretagare nöjd med klimatet

Gotland är bäst i landet på att starta företag. Agneta Cederkvist är en av dem. Hon har öppnat hotell i Visby och har goda erfarenheter som företagare på ön.

Hennes företag, Hotell 1, är ett av dom 189 nya företag som startats på ön under årets första sex månader och det är en ökning med 23,5 procent jämfört med samma tid förra året.

Det här gör Gotland till bäst i Sverige på nyföretagande, enligt Nyföretagarcentrum. Det startas fler företag i hela landet, men Gotland har överlägset mest nyföretagande procentuellt sett.

Agneta Cederkvist tror att det finns flera anledningar till att Gotland är så bra på att starta företag. Hon har bland annat haft stor hjälp av Almi företagspartner. Hon tycker också att Almi är bra på att uppmuntra kvinnor att bli företagare.

Christer Granegård, vd för Almi säger att det är öläget där man tvingas klara sig själv som är förklaringen till det stor aintresset för att starta företag. Dessutom bidrar lantbruksnäringen till att många kvinnor vågar starta egna företag. Enligt Christer Granegård har öns kvinnor ofta varit före sin tid.

De enda problem Agneta Cederkvist stött på i sina myndighetskontakter är att byggnadsnämndens handläggning tagit lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".