Gasbolag satsar på marinarkeologi

Inför bygget av gasledningen i Östersjön är rysk-tyska energibolaget Nord Stream berett att finansiera två marina forskningsprojekt i Östersjön förutom en stor ombyggnation av hamnen i Slite. Ett bygge som beräknas ge omkring 50 arbetstillfällen på Gotland.

Bolaget kan tänka sig betala flera hundratusen euro för ett marinarkeologisk projekt i Östersjön, i samarbete med bland andra Länsmuseet på Gotland. Tanken är att undersöka fartyg från Lübeck som sjönk i en storm utanför gotländska kusten 1566. Målet är bland annat att lyfta en 4,5 meter stor kanon från ett av vraken. Kanonen ska sedan restaureras och konserveras.

Nord Stream vill också åta sig är att lägga cirka 10 miljoner kronor på ett forskningsprojekt, i samarbete med svenska och tyska forskare, om sjöfåglars rörelsemönster i Östersjön.

Nord Stream har under Almedalsveckan i Visby fört samtal med bland andra Gotlands kommun om hamnen i Slite.

Men då behöver hamnen byggas om. Den första etappen beräknas kosta 70 miljoner kronor. Nord Stream är redo att betala 20-30 miljoner kontant och har tänkt sig resten som betalning genom ordinära hamnavgifter. Men kommunen kan också tänka sig lägga in ett antal miljoner kronor.

Enligt Nord Stream medför ombyggnationen och ledningsbygget cirka 80 arbetstillfällen under 2008-2010, varav cirka 55 behöver rekryteras lokalt på Gotland.

Det uppger TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".