Vill neka oljebolag att borra på Gotland

Länsstyrelsen på Gotland tycker att det nyzeeländska oljebolaget Sagacity Holding, som vill leta efter olja på östra Gotland, ska få avslag på sin ansökan hos Bergsstaten.

Enligt länsstyrelsen finns det flera skäl till att inte bolaget ska få utvinna olja. Förutom att Gotlands kommun har målsättningen att ersätta fossila bränslen med långsiktigt hållbara energislag, finns det i området skog med höga naturvärden, värdefulla våtmarker och en rik och varierad vegetation.

Länsstyrelsen påpekar dessutom att oljeutvinning tidigare förekommit på Gotland och att man kan befara att en ny utvinningsteknik kan innebära större risker än tidigare att ”ta ut de sista oljedropparna”.

Dessutom är den gotländska oljan av så hög kvalitet att den är en resurs som bör sparas för att eventuellt i framtiden kunna utnyttjas till annat än bränsle, tycker länsstyrelsens experter.

Ett slutligt avgörande görs av Bergsstaten, den myndighet som svarar för ärenden som rör bergshantering i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".