Hus på Gotland kostar 1,5 miljoner

Under det andra kvartalet i år steg huspriserna på Gotland med 7 procent, enligt SCB:s statistik över landets småhuspriser och det var mer än rikssnittet. Medelpriset för hus på Gotland var 1 567 000 kronor.

Småhuspriserna steg med fyra procent mellan första och andra kvartalet i år, enligt SCB.

Prisuppgången är snabbast i Västernorrland medan prisökningarna i storstäderna är försiktigare. I Västernorrland har huspriserna stigit med 11 procent, enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror. I Jönköpings län och Gotland har det blivit 7 procent dyrare att köpa hus. I Stockholm och Västmanland blev ökningen 6 procent. Alla län utom Jämtland, Kalmar och Gävleborg har noterat prisuppgångar mellan de två senaste kvartalen.

Riksbanken har tidigare bedömt att de snabbt stigande huspriserna är ett av skälen till att räntan höjts kraftigt under det senaste året.

Även om prisökningen i Stockholmsområdet inte är den största i landet är ökningen med 6 procent den högsta uppgången mellan två kvartal på sju år. I Stor-Göteborg har priserna stigit med 5 procent medan uppgången stannade vid 2 procent i Stor-Malmö.

Jämfört med andra kvartalet i fjol har priserna stigit med nio procent i hela riket, enligt SCB. Även räknat på årsbasis är det Västernorrland som haft den största prisuppgången med 15 procent. Därefter kommer Stockholm med 12 procent och Jönköping och Skåne med 10 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".