Fortsatt ljust på arbetsmarknaden

Det ser fortsatt ljust ut på den gotländska arbetsmarknaden. I alla fall om man ska tro arbetsförmedlingens och länsstyrelsens prognos fram till första halvåret 2008.

Det är framförallt högkonjunkturen inom tillverkningsindustrin och byggbranschen som leder till att allt fler får jobb.

Axel Björklund, som driver ett byggföretag i Fårösund, säger att man haft fullt upp under det gångna året och haft mycket svårt att rekrytera personal. Företaget har till och med tvingats tacka nej till jobb på grund av personalbrist.

Enligt arbetsförmedlingens och länsstyrelsens prognos kommer högkonjunkturen att kulminera under året och sen ligga kvar på samma höga nivå något år framåt.

Hittills i år har antalet lediga platser som kommit in till arbetsförmedlingen ökat med sex procent, och under det senaste året har 750 personer fått jobb på Gotland. Förutom byggindustrin så har också fler fått jobb inom detaljhandeln, hotell och restaurang och tjänstenäringen. Däremot fortsätter den offentliga sektorn att minska.

Ungdomsarbetslösheten minskade under det gångna året med 14 procent, men den är fortfarande högre än riksgenomsnittet.

Arbetsmarknadsprognosen fram till 2008 pekar på ett fortsatt behov av revisorer, jurister och redovisningsekonomer. Det kommer också att behövas fler läkare, tandläkare, förskollärare, bilmekaniker och fartygsbefäl.

Reporter Anna..Jutehammar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".