Offentliganställda på Gotland friska

Gotlands kommun är en bra förebild för andra kommuner som arbetar för att minska sin sjukfrånvaro, tycker försäkringsbolaget Folksam som betygsatt landets kommuner utifrån hur friska de offentliganställda är.

Enligt Folksam ligger Gotland på nionde plats i friskhetsligan av landets 259 kommuner. Inom Gotlands kommun är den totala sjukfrånvaron 5,9 procent av de anställdas sammanlagda ordinarie arbetstid, hälften av den sjukfrånvaron består av långtidssjukskrivna. Sjukfrånvaron för kvinnor är i genomsnitt 6,7 procent av sammanlagd ordinarie arbetstid.

Den totala sjukfrånvaron i landets kommuner var under 2006 i genomsnitt 8,0 procent av de anställdas sammanlagda ordinarie arbetstid. Långtidssjukskrivningarna står för 68,2 procent av den totala sjukfrånvaron. Sjukfrånvaron för kvinnor är i genomsnitt 9,0 procent av den sammanlagda ordinarie arbetstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".