Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mätningar i Östersjön kan vara fel

Publicerat torsdag 19 juli 2007 kl 11.57

De mätresultat som tagits från Östersjön under dom senaste decennierna, för att se hur mycket kväve och fosfor som släppts ut, kan vara så dåligt utförda att dom inte borde ligga till grund för hur Sverige sätter sina miljömål.

Det anser Anders Grimvall som är statistikprofessor vid Linköpings universitet och som analyserat data från alla vattenprover som tagits längs dom svenska vattendragen under dom senaste 25 åren.

Anders Grimvall hade tagit del av alla vattenprover som tagits längs dom svenska vattendragen under dom senaste 25 åren, syftet var att se hur olika miljöåtgärder påverkat vattenkvalitén.

Men istället för att få svar på det, visade mätresultaten på konstiga variationer och på värden som gick upp och ner på ett sätt som omöjligt kunde förklaras på naturlig väg. Efter noggranna analyser drar nu forskarna slutsatsen att förändringarna antingen beror på att analysinstrumenten inte fungerat eller på att mätresultaten hanterats felaktigt.

Oavsett vad det beror på anser Anders Grimvall att det är allvarligt eftersom mätresultaten ligger till grund för hur vi i Sverige sätter våra miljömål - alltså hur mycket av dom övergödande näringsämnena kväve och fosfor vi får släppa ut i Östersjön.

På institutionen för miljöanalys vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, där man tagit vattenproverna, tillbakavisar man kritiken att mätresultaten skulle vara så fel att dom äventyrar miljömålen. Jens Fölster, som är forskare på SLU, medger däremot att dagens teknik inte är perfekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".