Fusk med arbetstider inom kommunen

Fyra personer som arbetade som personliga assistenter inom Gotlands kommun har systematiskt fuskat med arbetstiderna. Det hela avslöjades när en av de fyra själv anmälde fusket.

De fyra arbetade hos en funktionshindrad man, som är helt beroende av hjälp och kan varken uttrycka sig med språk eller tecken.

Det var i januari 2006 som en Lex Sarah-anmälan om fusket kom in till social- och omsorgsförvaltningen. En av deltidsmedarbetarna i en assistentgrupp på fyra personer anmälde att det fuskades med arbetstiderna.

Den funktionshindrade mannen hade beviljats hjälp av två assistenter under eftermiddagarna, för att han skulle kunna göra utflykter och andra fritidsaktiviteter. Men den anmälande assistenten berättade att personalen under en längre tid hade rapporterat att de arbetade med dubbelbemanning på eftermiddagarna - trots att den ena av assistenterna gick hem två tre timmar för tidigt varje dag.

Försäkringskassan som betalar ut ersättning för de personliga assistenternas arbete, gjorde också en utredning om fusk. Den resulterade i att kommunen fick betala tillbaka pengar till försäkringskassan.

Kommunens social- och omsorgsförvaltning stängde till en början av de personliga assistenterna med full lön. Efter utredningen sa en av dem upp sig självmant. En assistent som gick på vikariat fick inte förlängd anställning och en annan blev omplacerad. Den fjärde personliga assistenten som kommit in med anmälan, trots att personen själv deltagit i fusket, fick bara en skriftlig varning. Kommunen ansåg själva anmälan som en förmildrande omständighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".