Ljusare för Bläse kalkbruksmuseum

Bläse kalkbruksmuseum som i vintras vädjade för sin existens har fått lite andrum, bland annat tack vare det lite mulna vädret, men också gåvor.

Det lite mulna vädret har fått många att välja att gå museum i sommar. Ett exempel är Bläse kalkbruksmuseum som hittills i år haft betydligt bättre besökssiffror än i fjol, säger Sixten Björklund som är ordförande i den förening som driver museet. Tåget lockar många, säger Björklund som tycker att läget för museet just nu ser bra ut.

I vintras vädjade museet om pengar för sin verksamhet och att det fanns risk att det skulle stängas. Sedan dess har Bläse Kalkbruksmuseum fått 50 000 kronor av Seko Försvar och 20 000 kronor från Gotlandsfonden och länsmuseet. Pengarna används dels till Mobergrummet och till biblioteket. Däremot fick kalkbruksmuseet inte några pengar när Riksantivarieämbetet delade ut bidrag till arbetslivsmuseer. Så det är mycket frivilligt arbete, säger Sixten Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".