Inga gifter i badbassäng

Företaget Jysk tillbakavisar uppgifterna att de har för höga halter av giftiga ftalater i badbassängens plast. Enligt Jysk har laboratoriet blandat ihop sina testresultat.

Butikskedjan Jysk tog på måndagen tills vidare bort sin badbassäng från butikerna, efter att bassängen i ett norskt laboratorietest påvisat giftiga ftalater i plasten. Ftalater används allmänt som mjukgörare.

Till Radio Gotland säger kommunikationsdirektören Kim Nøhr Skibsted att det norska laboratoriet har blandat ihop sina resultat, vilket laboratoriet ber om ursäkt för. Det är alltså ingen fara med de badbassänger som sålts i jyskbutiken, enligt företaget.

Skibsted säger att Jysk kommer att kräva ersättning för vad den felaktiga mediabevakningen inneburit. ”Ingen skall ostraffat få beskylla oss eller föra vidare osann information”, säger Skibsted.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".