Fler stormar framtida väderhot

Stormar är de största framtida riskerna för hus och egendom på Gotland när vädret förändras. Men trots att försäkringsbolagens egna återförsäkringar blivit dyrare har inte fastighetsägarnas premier stigit, hävdar branschen.

Klimatförändringar oroar försäkringsbranchen, som idag får betala för storm och vattenskador.

Vid stormen Per 2007 och stormen Gudrun 2005 fick till exempel Länsförsäkringar på Gotland betala för 600 olika skador, mestadels på skog. Skadechefen Mats Olofsson tror att just stormar medför största framtida riskerna för hus och egendom på Gotland.

Skador förorsakade av oväder täcks idag av normalt av försäkringar men mindre uthus, växthus och strandbodar är undantagna för stormskador.

Trots att försäkringsbolagens egna återförsäkringar blivit dyrare så har inte fastighetsägarnas premier stigit enligt Mats Olofsson. Orsaken är att totala antalet skador minskar och det förebyggande skadearbetet ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista