Svårt att rekrytera deltidsbrandmän

Trots en omfattande rekrytering av deltidsbrandmän förra året måste Räddningstjänsten redan i höst nyanställa igen. Men det blir allt svårare att rekrytera deltidsbrandmän säger Räddningsverkets chef Johan Kallum till Radio Gotland. Anledningen är problemen med att kombinera ett brandjobb med andra verksamheter...

Allt som allt har Räddningstjänsten på Gotland 140 deltidsbrandmän fördelade på tio stationer mellan Burgsvik i söder och Fårö i Norr. De fyller en viktig roll i det lokala brandförsvaret. 

Förra året anställde Räddningsverket 14 nya deltidsbrandmän. Men trots den relativt stora rekryteringen är det redan idag dags att söka nytt folk. Hittills i år har Räddningstjänsten på Gotland ryckt ut vid omkring 130 bränder och ett 40-tal trafikolyckor, det är ett villkor för den som är brandman på deltid är att han eller hon kan ta sej till stationen inom högst fem minuter...men det är ett krav som man tvingas tumma på.

Det säger Johan Kallum, Räddningsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista