Svensk Vindkraft vill minska överklaganderätten

Efterfrågan på vindkraft-el ökar, under de närmaste fyra åren ska det byggas omkring 600 nya vindkraftverk och el-produktionen tredubblas. Men organisationen Svensk Vindkraft är bekymrad över tillståndsgivningen.

Överklagandeprocessen för grannar och andra som vänder sig emot ett bygge, är allt för generös och leder till att rätten att överklaga missbrukas säger Mattias Rapp VD för organisationen. Svensk vindkraft vill därför införa en avgift när ett ärende överklagas för andra gången.

Men Jerker Loré jurist vid länsstyrelsen på Gotland är skeptisk till förslaget. ”Rätten att överklaga är svår att beskära” säger han.

Gotland har omkring 160 vindkraftverk, länsstyrelsen har i år avslagit boendes besvär i två fall i år, det gäller vindkraftverk i Klintehamn och Hablingbo, och Hablingbofallet har nu gått vidare till Kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista