Flodkäftan ska skyddas på ön

Gotland blir ett skyddsområde för flodkräftan. Det är länsstyrelsen som fattat beslutet att hela Gotlands län skall utgöra ett skyddsområde för flodkräfta.

På så vis hoppas länsstyrelsen att flodkräftan ska överleva.

- Gotland har bland de bästa förutsättningarna i Europa att bevara flodkräftan. Vi har inte kräftpest här och det är betydligt enklare att kontrollera och skydda en ö, säger länsfiskekonsulent Rolf Gydemo på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Gotland är det första skyddsområdet för flodkräfta i Sverige och genom att omfatta hela länet också det största.

Flodkräftan, som är en av de ursprungliga kräftarterna, är hotad i hela sitt utbredningsområde.

Hoten är försämringar i miljön, men framförallt kräftpesten, en amerikansk svampsjukdom som är dödlig för europeiska kräftor. Den från Amerika införda signalkräftan bär i regel på svampen och framförallt hotar spridning av signalkräfta genom olagliga utsättningar kvarvarande flodkräftbestånd.

Det blir på Gotland bl a förbjudet att sälja eller transportera okokta kräftor som inte kommer från ön. Man får inte heller använda fisk som fångats i sötvatten nån annanstans som bete, och inte sätta ut signalkräfta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista