Elak larv inte så elak i år

Det tycks vara få tallprocessionsspinnare i år men många har lämnat enkätsvar om klådplågan.

Ett tusental fastighetsägare besvarade under april enkäten om Tallprocessionsspinnarens härjningar på södra Gotland. Vid den förlängda svarstiden till midsommar hade ytterligare svar kommit in och dessa resultat skall nu sammanställas.

Besvären började uppmärksammas sommaren 2004 då det närmast var en invasion av den tämligen okända larven. Spinnaren lever i en tvåårig cykel och vartannat år när den kryper som larv på marken blir besvären för människor värre enligt forskare. 2005 blev det fjärilar och mindre klådbesvär men förra året 2006 var åter ett besvärligt år och då provbesprutades ett område med bakterier som angriper fjärilar.

Enligt professor Göran Holm gjordes besprutningen vid Nore i Vamlingbo från en tankvagn på en skogsväg och kan ej ha påverkat den totala populationen. Nu i vår sändes en enkät ut till fastighetsägarna i Fide, Grötlingbo, Hamra, Näs, Sundre och Öja socknar.

Bakom enkäten står Göran Holm och andra forskare vid Karolinska institutet som ville veta hur de 2000 ortsborna drabbats Nu databehandlas de inkomna enkäterna och till nästa säsong som åter KAN bli ett besvärande år hoppas man veta hur man i framtiden skall behandla symptomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista