Dödsolycka på båt i Slite till åklagare

Arbetsmiljöverket vill att åklagare prövar arbetsolyckan i Cementas hamn i Slite i våras. Då omkom en rysk sjöman vid lossningen.

Sjömannen stod i lastrummet när han träffades av lastkranens skopa. I åtalsanmälan konstaterar Arbetsmiljöverket att kranföraren inte kunde se den del av lastrummet som var närmast kajen.

Olyckan inträffade på Valborgsmässoaftonen. När det hände hade Cementas hamnpersonal tagit lunch. Kranföraren fortsatte dock sitt arbete och i lastrummet fanns fyra ryska besättningsmän som städade. Det fanns ingen som hade uppsikt över kranens arbete och de delar av lastrummet som kranföraren inte såg.

När olyckan inträffade försökte de ryska sjömännen uppmärksamma kranföraren på att en av dem skadats, men kranföraren förstod inte vad de ville utan fortsatte med lossningen i annan del av lastrummet.

Detta visar att det saknades möjligheter för de personer som befann sig i lastrummet att snabbt kommunicera med kranföraren om något skulle inträffa, skriver Arbetsmiljöverket i åtalsanmälan.

Arbetsmiljöverket anser att Cementa AB, som ansvarade för hamnarbetet, varit oaktsamma då de inte utsett någon signalman, och att det lett till dödolyckan.

Dessutom kritiseras Cementa för brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det skriver tidningen Dagens Arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista